Vysílací studio: 389 011 043
Dopravní linka: 800 800 101
MICHAL HRŮZA - Pro Emu
Playlist
MICHAL HRŮZA
Pro Emu
Právě vysílá:
Leona Gyöngyösi
Víkend na Hitrádiu Faktor

Asijská kuchyně je stále oblíbenější

Asijská kuchyně je stále oblíbenější
Datum: 9. 5. 2024
Autor: Martina Bartl

Počet asijských restaurací v ČR stále stoupá, není moc z nás, kteří bychom neměli svou oblíbenou asijskou restauraci. Asijská kuchyně nabízí bohatství chutí, zdravé ingredience, různorodost, zdravý životní styl i rychlou přípravu jídel.

S rostoucím počtem Asiatů v ČR roste i počet těch, kteří tu skvěle vaří a s tím i počet dobrých restaurací. Jsou jich stovky. „Třeba Vietnamci skvěle vaří, Češi si pochutnávají a obě strany se mají rádi. Prostě láska prochází žaludkem po česku, “ říká ředitel integračního centra pro vietnamskou komunitu v ČR Van Sang Tran.

Poznáte rozdíl mezi čínskou a vietnamskou kuchyní?

Čínská a vietnamská kuchyně jsou obě vynikající, ale mají své vlastní charakteristiky a rozdíly, které je odlišují. Pokud jste někdy zvažovali, kam si zajít na večeři, a váháte mezi čínskou a vietnamskou restaurací, přečtěte si, co můžete očekávat od obou kuchyní.

Ingredience a koření

Čínská kuchyně využívá ingredience jako sójovou omáčku, houby, zázvor a sezamový olej, zatímco vietnamská kuchyně preferuje rybí omáčku, limetky, čerstvé bylinky jako koriandr a mátu, chilli a rýžový ocet. Tyto rozdíly v ingrediencích vytvářejí charakteristické chutě a vůně pro každou kuchyni.

Příprava jídel

Čínská kuchyně se často zaměřuje na vaření na vysoké teploty, jako je smažení a smažení na pánvi, což produkuje chutné a křupavé pokrmy. Na druhou stranu vietnamská kuchyně často zdůrazňuje lehkost a čerstvost jídel, a proto používá méně vaření a spoléhá se na saláty, čerstvé rolky a polévky.

Typy jídel

V čínské restauraci si můžete vybrat z široké škály pokrmů, včetně různých druhů masa, těstovin, rýže a zeleniny. Vietnamská kuchyně je známá pro své polévky, jako je populární phở, čerstvé rolky, grilované pokrmy jako banh mi a další lehké a chutné pokrmy.

Servírování a prostředí

V čínské restauraci se jídlo obvykle servíruje na velkých talířích, ze kterých si hosté sami nabírají. Naopak, ve vietnamských restauracích se jídlo často servíruje na jednom velkém tácu nebo v miskách a hosté si mohou přidávat přílohy podle své chuti.

Vzhledem k těmto rozdílům si můžete vybrat podle svých preferencí. Ať už si vyberete čínskou nebo vietnamskou restauraci, určitě si pochutnáte na bohaté a chutné kuchyni plné exotických ingrediencí a zajímavých chutí. Ve vysílání našeho rádia se navíc kulinářským specialitám i místům, kde si je můžete vychutnat pravidelně věnujeme. Vyberte si svůj oblíbený podnik, který nám můžete doporučit, soutěž na toto téma je na spadnutí! Dobrou chuť.